TOTALE UITVERKOOP: 50% korting op alles (Korting wordt verwerkt bij afrekenen)

AHA, BHA en PHA: Alles wat je moet weten over exfoliërende zuren in skincare

De termen AHA, BHA en PHA kom je ongetwijfeld af en toe tegen wanneer je skincare producten opzoekt. Kort gezegd zijn dit natuurlijke chemische zuren die de huid exfoliëren. Het klinkt misschien wat eng om zuren in je huidverzorgingsroutine op te nemen, maar wanneer je het juist gebruikt doet het wonderen voor je huid!
Daarom overlopen wij voor jou alle need-to-knows over deze veelbesproken ingrediënten.


Wat doen exfoliërende producten precies?
Exfoliëren is een belangrijke stap die niet mag ontbreken in je huidverzorgingsroutine. Door regelmatig te exfoliëren verwijder je dode huidcellen en worden verstopte poriën gereinigd. Hierdoor krijg je een zachtere huid en verwijder je mee-eters en puistjes.
Exfoliëren kan je enerzijds met een scrub doen, en anderzijds kan je hiervoor chemische exfolianten gebruiken. Die laatste bevatten zuren zoals AHA, BHA of PHA.

Wat is het verschil tussen AHA, BHA en PHA?
AHA staat voor Alpha Hydroxy Acids. Deze natuurlijke zuren kan je onder andere vinden in appelzuur, citroenzuur of glycolzuur.
AHA's exfoliëren enkel de bovenste huidlaag en vervagen acnélittekens, verhelderen doffe huid en herstellen elasticiteit.

Deze soort zuur gebruik je best wanneer je
- Pigmentatie wilt tegengaan.
- Rimpels wilt voorkomen.
- Een zachtere huid wilt.

Bekijk onze producten met AHA.

BHA (Beta Hydroxy Acids) kan je bijvoorbeeld vinden in Salicylzuur. Dit zuur dringt tot dieper in de huid door dan AHA’s en gaat tot in de poriën om ze te reinigen.

BHA's werken ontstekingsremmend en anti-bacterieel en helpen bij het verminderen van de talgproductie om mee-eters en puistjes te minimaliseren.
Dit soort zuur is dus heel geschikt voor vette en gevoelige huidtypes.

Dit zuur is vrij krachtig waardoor je huid de eerste weken gevoeliger kan zijn en meer puistjes kan krijgen. Dit fenomeen heet “purging” en betekent dat je huid door dit product meer dode huidcellen afscheidt die je poriën kunnen doen verstoppen. Dit is natuurlijk niet aangenaam, maar onthoud: It may get worse before it gets better, but it will get better!

Bekijk onze producten met BHA.

PHA (Poly Hydroxy Acids) is een variant van AHA, maar is iets milder. Dit zuur zal dus ook de bovenste huidlaag exfoliëren, maar is misschien meer geschikt voor mensen die te gevoelig reageren voor producten met AHA of BHA.

Bekijk onze producten met PHA.

AHA, BHA en PHA


Aan de slag!
Heb je last van acné, dan gebruik je best producten die BHA bevatten. Wil je vooral een zachte, rimpelloze huid, ga dan voor AHA’s. Als je merkt dat je huid hier niet goed op reageert kan je producten met PHA’s proberen.
Natuurlijk hoef je niet per sé te kiezen. Er bestaan heel wat producten die een combinatie van deze zuren bevatten om een bredere waaier aan huidproblemen aan te pakken.

Hoe regelmatig?
Producten met een hoge concentratie aan deze ingrediënten gebruik je best 1 - 2 keer per week. Op die manier verwijder je dode huidcellen, maar geef je je huid ook genoeg tijd om te recupereren. Bepaalde producten zoals dagcrèmes en toners met AHA/BHA/PHA kunnen wel dagelijks gebruikt worden. Het is dus belangrijk om de instructies van elk product goed te volgen.

Combinatie met de zon
Nadat je producten met chemische exfolianten hebt gebruikt, kan je huid iets gevoeliger zijn aan de zon. Vergeet dus niet om voldoende zonnecrème aan te brengen als je nadien nog buiten komt, of gebruik deze producten vooral in je avondroutine.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd